Numai uniţi putem distruge orice sistem ostil animalelor şi mediului!

România ar putea fi sancţionată de Comisia Europeană şi/sau Statele Membre…

Conform adresei ANSVSA, nr. 27087 din 05.11.2012, adresată reprezentanţilor Colegiului Medicilor Veterinari din România, privind posibile sancţiuni aplicate României de Comisia Europeană sau/şi Statele Membre datorită neconformităţilor identificate la circulaţia comercială şi necomercială a câinilor, este atestat şi recunoscut faptul că România este un mare “exportator” de câini în lumea internaţională. Modalitatea privind circulaţia comercială sau necomercială (aşazise adopţii internaţionale) încalcă normele interne şi internaţionale în ceea ce priveşte condiţiile de transport, asistenţă veterinară, întocmirea legală a documentelor de către medicul veterinar autorizat, statusul de sănătate al  câinilor, etc.  În acest sens, România a primit, în ultima perioadă, mai multe scrisori oficiale din partea Comisiei Europene şi a şefului serviciilor veterinare din Norvegia prin care ne atrag atenţia asupra mai multor neconformităţi identificate la mişcarea câinilor fără stăpân adoptaţi din adăposturi ale serviciilor publice de gestionare a câinilor fără stăpân de către persoane fizice sau juridice din România. 

Comisia Europeană atrage atenţia asupra faptului că:
-paşaportul completat şi emis de un veterinar care nu este aprobat de Autoritatea Competentă, nu respectă cerinţele Art.5, (1), b al Regulamentului (CE) nr.998/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului  din 26 mai 2003…;
-perioada de valabilitate a vaccinării antirabice efectuate, trebuie înscrisă în Secţiunea IV a paşaportului de către un medic veterinar autorizat conform Regulamentului 998/2003.

În aceste condiţii CE sugerează României să suspende completarea şi legiferarea oricărui paşaport pentru câinii ce provin din adăposturi ale serviciilor publice de gestionare a câinilor fără stăpân, până când aceştia sunt ţinuţi, într-un mediu controlat, sub îngrijirea noului stăpân pe o perioadă de cel puţin 6 luni de la adopţie şi doar după ce se obţin rezultate corespunzătoare la titrul de anticorpi antirabici postvaccinali. 

Pentru a răspunde solicitărilor Comisiei Europene ANSVSA a rugat CMV din România să transmită, în cel mai scurt timp, următoarele date:
“-lista medicilor veterinari şi codurile de parafă ale acestora, propuşi de CMVRO a fi aprobaţi de ANSVSA pentru îndeplinirea cerinţelor Art.5, (1), b al Regulamentului CE nr.998/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului;
-lista medicilor veterinari şi codurile de parafă ale acestora, propuşi de CMVRO a fi autorizaţi de ANSVSA pentru îndeplinirea cerinţelor stipulate în Anexa Ib, 2, d, (i) – Cerinţe tehnice pentru vaccinare antirabică a Regulamentului CE nr.998/2003;
-link-ul la site-ul CMVRO unde pot fi accesate de către Statele Membre ale Uniunii Europene cele două liste de mai sus.”

Ţinând cont că din anul 2000 şi până în prezent au fost “exportaţi” câini fără a îndeplini nicio condiţie legală, câini cu diverse boli, câini despre care atunci când ceri detalii imediat eşti ameninţat sau/şi se întrerupe orice “relaţie” cu “adoptatorii”, putem concluziona că nepăsarea statului român este sancţionată de Comunitatea Europeană. 

Şi în aceste condiţii, după numeroasele semnale trase de către reprezentanţii FPAM, putem afirma că e mai bine şi mai târziu decât niciodată.

Nu uităm adăposturile clandestine din Ungaria, Italia, Germania, etc în care noaptea se “deversează” câini proveniţi din adăposturile publice din România şi tot noaptea sunt “ridicaţi” cu tirurile de către pakistanezi, vietnamezi, etc şi folositi ca hrană, pentru industria de pielărie şi blănărie ilegale, experimente, etc. Un număr foarte mic, 1, 2 la mie, ajung şi la diverse persoane care, atunci când se plictisesc de ei, îi duc la adăposturi sau îi eutanasiază din diverse motive. 

În aceste condiţii, “grija” iubitorilor de animale disperaţi (unii), intenţionaţi (alţii), conduce la uciderea câinilor, voluntar sau involuntar, în cunoştinţă de cauză sau nu.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply


Hit Counter provided by Skylight