Numai uniţi putem distruge orice sistem ostil animalelor şi mediului!

Personalităţi “cu foarte mulţi bani” nu se împiedică în perceptele Codului de etică vânătorească.

Încă din anii precedenţi, iubitori de animale şi reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a animalelor au fost indignaţi de măcelurile organizate, de anumite personalităţi “cu foarte mulţi bani“, la Complexul de vânătoare de la Balc şi nu numai. Anul trecut, Conf.univ.dr. Aurelia Truică, a formulat o plângere către Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România solicitând şi punctul de vedere al reprezentanţilor acestei asociaţii. Documentul ne-a fost pus la dispoziţie, încă de anul trecut, de către d-na Conf.univ.dr. Aurelia Truică fapt pentru care îi mulţumim.  Vă redăm, integral, răspunsul directorului general al AGVPS  Conf.univ dr.ing Neculai Şelaru :

“De la început trebuie să vă declarăm, foarte deschis, că atât noi, cât şi vânătorii sportivi pe care îi reprezentăm, suntem întrutotul de acord cu dvs. în privinţa recoltării, acesta este termenul uzitat de lege, animalelor sălbatice ţinute în captivitate în ţarcuri, în scopul împuşcării. Apreciem, ca şi dvs., că acţiunea, pe care corect aţi definit-o “ucidere în masă a animalelor captive” este şi imorală şi la limita legii. Aceasta fiindcă Legea protecţiei animalelor nr.205/2004 o interzice,  însă OUG nr.81/2004, aprobată prin Legea 496/2004, o admite.  

Din păcate, ţarcurile de vânătoare, care reprezintă în fond o recrudescenţă a unor moravuri medievale, sunt acum la modă în Africa, America şi multe ţări europene, printre care ţările vecine Ungaria şi Serbia, ceea ce constituie un exemplu rău. Exemplul contrar al Belgiei şi altor câteva ţări din Europa, care au abolit vânătoarea în ţarcuri şi au obligat la eliberarea vânatului captiv nu este încă luată în seamă. 

În România, unii angajaţi cu funcţii de decizie din cadrul R.N.P. Romsilva şi câteva personalităţi “cu foarte mulţi bani” ai vieţii publice actuale, care nu se împiedică în perceptele Codului de etică vânătorească şi pe care cultura cinegetică nu-i prea interesează, agreează aceste “carnagii“, cum bine le-aţi definit dvs., şi le susţin în continuare, după ce tot ei, din varii motive (economice, relaţionale sau pur şi simplu maladive) le-au introdus într-o ţară care s-a mândrit, până acum, cu nivelul său de gestiune cinegetică.

Regretăm, ca şi dvs., mentalitatea şi apucăturile medievale ale unor conaţionali contemporani cu noi, precum şi contrarietatea legilor noastre, precizate mai sus, dar trebuie să recunoaştem că nu stă în putinţa noastră să schimbăm legile şi apucăturile din ţara în care trăim.

Deşi avem alte priorităţi, în legătură cu protejarea eficientă a unor specii de interes vânătoresc din libertate şi menţinerea unui echilibru agro-silvo-cinegetic sănătos în natură, contaţi totuşi pe sprijinul nostru în orice acţiune veţi demara împotriva pseudo-vânătorii sau surogatului de pretinsă “vânătoare” în ţarcuri. 

Cu stimă,

Conf.Univ.dr.ing. Neculai Şelaru – Director General”

Facem câteva precizări necesare şi anume:

-Suntem singurii în putinţa cărora stă schimbarea legilor “medievale” în legi europene, în spiritul “protejării cu eficienţă a speciilor de interes cinegetic” dar şi apărării drepturilor tuturor animalelor şi protejării mediului înconjurător;

-Este adevărat că există două acte normative OUG81/2004, rămasă nemodificată şi ne completată şi Legea 205/2004, modificată şi completată prin legea 9/2008 (legea Marinescu) care incriminează ca infracţiuni: uciderea cu intenţie a animalelor; practicarea tirului pe animale domestice sau captive; etc iar aceasta este ultima expresie de voină a legiuitorului cu atât mai mult cu căt puterea juridică a acesteia este superioară OUG-ului;

-În viitorul apropiat România va deţine munţi şi dealuri fără păduri şi  animale sălbatice, bogăţia cinegetică reală a românilor;

-FPAM a formulat plângere penală privind vânătoarea de la Balc – Complexul de vânătoare administrat de “omul de afaceri” Ion Ţiriac. Sperăm în sprijinul AGVPS.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply


Hit Counter provided by Skylight