Adoptarea unui text de compromis asupra circulaţiei necomerciale a animalelor de companie

Adoptarea unui text de compromis asupra circulaţiei necomerciale a animalelor de companie

Dr-Horst-Schnellhardt-BDR
Joi, 23 mai 2013, Comisia a adoptat un text de compromis pentru un nou regulament privind circulației necomerciale a animalelor de companie. Scopul principal al revizuirii acestei legislații este de a face normele privind mișcările de animale de companie mai clare și mai simple. Chiar dacă nu toate schimbările pot fi considerate ca o îmbunătățire concretă a legislației actuale, există mai multe aspecte care sunt binevenite, cum ar fi obligația statelor membre de a furniza informarea on-line clară a publicului cu privire la regulile de călătorie pentru animale de companie în Uniunea Europeană.

Comisia va iniția un studiu de fezabilitate pentru un sistem de înregistrare la nivelul UE pentru câini și pisici care sperăm, va oferi suficiente date privind identificarea animalelor de companie într-o bază de date accesibilă la nivelul UE.

Alte aspecte pozitive ale compromisului adoptat este că de acum înainte numai medicii veterinari li se va permite să emită pașapoarte pentru animale de companie. Controalele vor fi, de asemenea, mai bine organizate. O limită maximă de cinci animale va fi permisă pentru circulația necomercială, cu o derogare pentru anumite animale de peste 6 luni. Acest lucru va reduce riscul de mișcările comerțul ilegal de animale de companie în conformitate cu prezentul regulament.

Noua legislație trebuie însă să fie adoptată de către Consiliu și va intra în vigoare la 18 luni de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Intergrupului mulțumește raportorului, Dr. Schnellardt deputat european, și toți cei implicați în conturarea poziției Parlamentului.

sursa: Intergrupul Parlamentului European pentru bunăstarea şi conservarea animalelor