Numai uniţi putem distruge orice sistem ostil animalelor şi mediului!

Belgia interzice animalele salbatice in circuri

Prima ţară în care se ia această măsură drastică prin care folosirea oricărui animal în cadrul spectacolelor de circ este interzisă este Grecia. Această măsură face parte din noua legislaţie pentru protecţia animalelor din această ţară. Motivaţia este că: Animalele sălbatice suferă cel mai mult de pe urma lipsei acute de mişcare, din cauza schimbării permanente a mediului şi din cauza transportului pe distanţe lungi.

În total, 14 ţări membre UE (printre care Bulgaria, Grecia, Austria, Anglia, Cehia, Suedia, Ungaria, Finlanda) au interzis sau au limitat folosirea animalelor sălbatice în circuri.

România nu are nici o reglementare în acest sens.

Daciana Sarbu militeaza pentru interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri

Belgia este şi ea de acord cu interzicerea folosirii oricărui animal în cadrul spectacolelor de circ ratificând în acest sens un proiect de lege alăturându-se celorlalte 14 ţări.

Ministrii federali belgieni au ratificat pe 16 iulie 2013 proiectul de lege prezentat de ministrul pentru bunastarea animalelor, Laurette Onkelinx, privind interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri.

Prin adoptarea acestei masuri Belgia urmeaza exemplul dat deja de Austria si Marea Britanie.
Mai multe investigatii efectuate de organizatia GAIA au aratat ca aceste circuri nu pot in nici un fel sa garanteze bunastarea animalelor salbatice, ale caror nevoi sunt foarte specifice.

Principalele probleme evocate sunt miscarea constanta si cele legate de transport, precum si de spatiile de locuit restranse. De fapt, animalele salbatice din circuri prezinta adesea un comportament anormal, un indicator dovedit de stres psihologic si disconfort.

Intre 1995 si 2002 au fost efectuate cercetari in 18 circuri.
In ianuarie 2003, organizatia pentru drepturile animalelor a dezvaluit pentru prima data conditiile precare de viata ale animalelor salbatice folosite in cursuri.

La acea vreme, nu exista nici o lege care sa priveasca animalele de circ. Conditiile lor s-au facut publice prin publicarea raportului GAIA: ”suferinta animalelor nu este amuzanta”. In toti acesti ani, organizatia a cerut guvernului belgian sa interzica adoptia animalelor salbatice, chiar si dupa decizia acestuia din 2005 de a aplica aceleasi standarde pentru animalele de circ ca pentru cele din gradinile zoologice. Aceasta lege a intrat in vigoare in 2012, dar GAIA a mentionat in nenumarate randuri ca aceste standarde minime nu au fost sau nu au putut sa fie respectate.

Sursa: http://www.veterinarul.ro/stiri/belgia-interzice-animalele-salbatice-in-circuri 

Mai puteţi citi:

Marea Britanie interzice animalele salbatice in circuri si ii concediaza pe dresorii acestora 

Masuri dure impotriva folosirii animalelor la circ

Anglia: Animalele sălbatice, interzise în circuri după cazul elefantului bătut de un român

Imagini cutremuratoare: animale de circ tinute in mizerie si tratate cu cruzime

Cruzime fara margini! Animale de la circ, moarte din cauza ingrijitorilor

Animalele sălbatice, mai fericite în afara circurilor

Be Sociable, Share!

Hit Counter provided by Skylight