Numai uniţi putem distruge orice sistem ostil animalelor şi mediului!

Un tezaur prea puţin cunoscut

Autor: Mihnea Columbeanu (Pitbull) -regizor 
11 noiembrie, 2013 Bucureşti, România

Doar câţiva localnici din apropiere, şi un număr proporţional de mic de bucureşteni în general, au cunoştinţă despre comoara din Parcul Bordei – deşi mulţi vizitatori cunosc izvorul aflat pe latura dinspre Şoseaua Aviatorilor, fără a şti, însă, despre proprietăţile lui terapeutice.

În secolul al XIX-lea, Constantin Bacalbaşa comenta deja în scris obiceiul multora de a se duce pe malul râului Colentina (care încă pe-atunci forma, în acele locuri, un şirag de bălţi), prânzind la iarbă verde şi, la sfârşitul mesei, spărgând câteva ulcele de vin, ca un ritual închinat Domnului care le dăruise acolo o sursă naturală de sănătate.

În anul 1932, primarul Dem I. Dobrescu a cumpărat terenul de la Banca Marmorosch Blanc, pentru a-l declara spaţiu de utilitate publică – integrat sistemului de lacuri şi parcuri în care fusese transformat acel tronson de pe cursul Colentinei: Băneasa, Herăstrău, Bordei/Floreasca, Tei… Astfel, a luat naştere şi Parcul Bordei, restrâns ca arie dar cu farmecul lui aparte, cu restaurantul în aer liber pe care unii dintre noi şi-l mai amintesc, cu insula arcuită din mijloc – şi, toate, dispuse semicircular în jurul aceluiaşi izvor al tămăduirii.

Această oază de linişte şi sănătate ne-a bucurat neîntrerupt până în 2002, când ex-preşedintele Băsescu, pe-atunci primar al capitalei, a dat Bordeiul pe mâna afaceristului Costică Costanda, pentru a distruge parcul şi a construi în locul lui nişte buildinguri de lux, de buzunare umplătoare. Din fericire, reacţia a fost promptă şi eficientă: un număr de legiuitori, coordonaţi de Senatorul Marius Marinescu, au contestat decizia, sfârşind prin a obţine, în 2008, naţionalizarea Parcului Bordei şi declararea sa prin lege ca loc de utilitate publică. Unul dintre argumentele importante s-a bazat pe analiza apei, care a dovedit că are aceeaşi compoziţie cu a izvorului 24 de la Olăneşti, implicând proprietăţi curative contra cardiopatiilor, diabetului, bolilor renale, afecţiunilor ginecologice, gutei şi a altor probleme de sănătate.

101120135815

Astfel, după şase ani de interdicţie, concitadinii noştri şi-au primit înapoi pajiştile, aleile, lacul, verdeaţa, băncile… şi izvorul tămăduirii. Nu întâmplător, în aceste zile s-au realizat, în zona izvorului de la Bordei, filmări pentru un documentar italienesc de mare amplitudine privind actuala politică de genocid împotriva animalelor fără stăpân. La fel cum în deceniul trecut au salvat o valoare din ghearele politicienilor hoţi, oamenii responsabili luptă şi acum pentru a salva sute de mii de vieţi de sub copitele aceloraşi – care, între timp, au devenit şi criminali. Dar, despre acest fenomen, într-un articol viitor…

 

 

 

 

 

Articol pe aceeaşi temă apărut în ziarul RING: http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/224552/Pilotii-italieni-SE-TRATEAZA-cu-apa-de-la-Izvorul-Tamaduirii-din-Parcul-Bordei

 

 

 

Be Sociable, Share!

Hit Counter provided by Skylight