Numai uniţi putem distruge orice sistem ostil animalelor şi mediului!

Adăpostul public Buftea-Ilfov

Buftea, oraş în judeţul Ilfov, are o populaţie de circa 22.000 de locuitori şi este situat la 20 km de Bucureşti. Iniţiativa primarului de a desfăşura activitatea de gestionare a câinilor de pe raza localităţii ni se pare lăudabilă. Cum această activitate presupune legalitate şi responsabilitate, în cele ce urmează vă vom informa despre situaţia reală privind gestionarea câinilor din Buftea.

La baza acestui material stau : vizita reprezentanţilor FPAM şi a d-lui Nedelcu Victor reprezentant „Brave Heart Rescue” la adăpostul public din Buftea în data de 28.01.2016, răspunsul Primăriei Buftea adresat FPAM şi răspunsul DSVSA Ilfov 1. si 2.

Deoarece, conform prevederilor art.1 alin.4 din OUG155/2001 privind programul de gestionare a câinilor (fără stăpân) republicată : „Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, verifică modul de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă de către unităţile administrativ-teritorial”.

În acest sens, DSVSA Ilfov avea obligaţia de a verifica dacă, la nivelul UAT Buftea a fost înfiinţat legal, conform prevederilor art.1 alin.1 din OUG155/2001 republicată, serviciul specializat de gestionare a câinilor (fără stăpân)  conform solicitării noastre din 04.01.2016.

La acest punct ne răspunde primăria Buftea, prin adresa nr.431/24.01.2016,  care spune că „serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân Buftea a fost înfiinţat prin HCL nr. 52/30.04.2015”. Studiind documentul observăm, fără prea mult efort, că HCL 52/2015 aprobă modificarea organigramei, a statului de funcţii şi a numărului de personal ce aparţin aparatului de specialitate al Primarului oraşului Buftea. Încălcând orice norme de bun simţ, conform art.1 din HCL52/2015, „se aprobă modificarea organigramei aparatului de specialitate al Primarului oraşului Buftea, în sensul reorganizării Compartimentului specializat pentru gestionarea animalelor fără stăpân în Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân Buftea”. Interesant că reprezentanţii Primăriei şi cei ai Consiliului Local habar nu au că, din februarie 2014, România nu mai are oficial câini fără stăpân şi subordonează acest serviciu public Direcţiei Taxe şi Impozite Locale, unic în România, prin HCL nr.20/2013 (actul a fost descoperit de noi, nu a fost pus la dispoziţie de primărie deoarece habar nu avea de el).

Primăria ne răspunde că „sumele pentru activitatea Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân Buftea, au fost aprobate prin HCL nr.82, 104 şi 162 toate pe 2015. Studiind HCL nr.82/2015 aceasta, conform art.1 aprobă „rectificarea bugetului general al oraşului Buftea în anul 2015, atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli, conform anexelor..:” deci, nu aprobă fonduri distincte pentru gestionarea câinilor, conform prevederilor legale.

Prin HCL nr.23/2015 (pag.61) Consiliul Local aprobă suma de 981.000 lei pentru   – amenajare adăpost şi clinică veterinară pentru câini.

Trecând la adăpost trebuie remarcat faptul că acesta se găseşte pe str. Rândunelelor nr.51, o stradă care, dacă nu ştii unde să o cauţi nu o vei găsi în veci nici cu GPS-ul. Drumul până la adăpost, de circa 2 km se face pe un drum neasfaltat, nepietruit un drum care, în perioada de iarnă grea sau ploi abundente, se înfundă şi accesul este imposibil.

Conform constatărilor reprezentanţilor DSVSA Ilfov, materializate în răspunsul nr.156/08.01.2016 – 12, sunt respectate „condiţiile de bunăstare pentru animale”, aceştia evitând să răspundă punctual sesizării noastre. Astfel, aceştia au omis să ne precizeze dacă este asigurat confortul termic al animalelor în condiţiile unor temperaturi de  – 22o C, temperaturile înregistrate în acea perioadă, dacă au fost sterilizaţi şi microcipaţi toţi câinii din adăpost, conform dispoziţiilor legale, dacă sunt îndeplinite condiţiile privind confortul fizic şi psihic al animalelor ştiut fiind faptul că omul nu rezistă în detenţie (puşcărie) fără a fi afectat psihic, vezi numeroasele cazuri de politicieni, primari, preşedinţi de consilii judeţene, care au executat pedepse în închisori şi au reclamat îmbolnăviri subite inclusiv psihice. Bunăstarea animalelor, mai ales cele care au trăit libere până la capturare, nu presupune doar 2 mp şi hrană din abundenţă,  pentru că atunci considerăm că tratamentele din puşcării sunt ideale, iar cei care invocă îmbolnăviri subite sunt nişte impostori. Bunăstarea animalelor înseamnă libertate, comunitate, socializare, adăpost/culcuş încălzit pe timp de iarnă, ventilat pe timp de vară, fără umezeală, gheaţă, frig, imposibilitate de alergare, etc.  Acest lucru ar fi trebuit să îl cunoască reprezentanţii DSVSA Ilfov cu privire la bunăstarea animalelor. Respectarea condiţiilor de bunăstare a câinilor din adăpostul public Buftea se poate vedea cu uşurinţă din imaginile de mai jos. Poate le văd şi reprezentanţii DSVSA Ilfov şi vor fi mai răspunzători atunci când formulează răspunsuri la sesizări şi, vor fi mai atenţi la faptul că animalele cazate în boxe individuale pe perioade lungi conduce nemijlocit la îmbolnăvirea psihică a acestora. Conform prevederilor art.6 alin.2 lit.j : „provocarea de suferinte fizice si psihice prin orice mijloace” reprezintă cruzime faţă de animale.  Nu dorim să le urăm acestora să stea şi ei în „boxe individuale” pe o perioada determinată, de vreo 4 – 5 ani, după care să ne împărtăşască impresiile.

În concluzie:

Adăpostul este amplasat la marginea oraşului, în perioada de iarnă greu accesibil:

Adăpostul  corespunde condiţiilor de primăvară/vară nu de toamnă/iarnă.

Câinii deţinuţi beneficiază de rele tratamente şi cruzimi prin îngrădirea posibilităţii de alergare, socializare, etc

Câinilor deţinuţi nu le sunt asigurate condiţiile privind confortul termic pentru perioada de iarnă fapt ce duce la staţionarea acestora în frig şi îngheţ.

Câinii nu beneficiază de asistenţă veterinară zilnică nefiind angajat un th. veterinar, conform dispoziţiilor legale, medicul veterinar trecând în „revistă” cei 170 de câini din adăpost circa 10 minute, atât am cronometrat noi. Probabil că numai câinii căzuţi beneficiază de „recomandări”.

Boxele erau pline de gheaţă, urină şi fecale fapt ce confirmă “bunăstarea” de care făcea vorbire răspunsul DSVSA. Ilfov.

Hrana este „păstrată la gheaţă” pentru a nu se strica, probabil.

Cuştile/căsuţele de lemn, pentru iarnă, au fost asigurate de o organizaţie de protecţie a animalelor: 34  şi o persoana fizica: 7, deşi serviciul public beneficiază de un buget mare fără a avea intenţia de a asigura bunăstarea câinilor deţinuţi. Astfel, 41 de câini, din cei peste 172 de câini deţinuţi, beneficiază de cuşti în care se pot refugia pentru a nu îngheţa de frig.

Deşi, reprezentanţii DSVSA Ilfov, încheie răspunsul adresat FPAM cu fraza ironică, precum că: „În urma verificării Registrului de vizitatori rezultă că d-voastră nu aţi vizitat niciodată acest adăpost”. Cele sesizate nu se confirmă. Aceste afirmaţii nu fac decât să ne îndreptăţească să afirmăm că noi nu venim anunţaţi şi avem convingerea că cei care nu au vizitat niciodată acest adăpost nu suntem noi. Reverificaţi Registrul de vizitatori. Cert este că nu am verificat Registrul respectiv să vedem dacă vreun reprezentant al DSVSA Ilfov „a vizitat” acest adăpost vreodată. Dacă nu, urmăriţi imaginile.

ANSVSA şi structurile judeţene nu au reprezentat niciodată autoritate în domeniul bunăstării şi protecţiei animalelor, acestea nefiind decât “instituţii” sub aripa cărora se comit rele tratamente şi cruzimi faţă de animale în România.

Be Sociable, Share!

Hit Counter provided by Skylight