Numai uniţi putem distruge orice sistem ostil animalelor şi mediului!

Prima mare expropriere. Prima mare lovitură dată mafiei imobiliare.

Arătam cu ceva ani în urmă faptul că:

“Parcul Bordei, este un parc din București, amenajat din 1936 pe malul lacului Floreasca, imediat în aval de ecluza de legătură cu Lacul Herăstrău. Îl desparte un pod rutier de Parcul Herăstrău și se întinde pe o suprafață de 3,3 hectare[1].

În 1980 accesul publicului în parc, fiind declarat zonă de protecție de grad zero, deoarece se afla în apropiere de reședința lui Nicolae Ceaușescu.

În septembrie 2003, parcul a devenit proprietatea omului de afaceri Costică Constanda, care a obținut terenul din Parcul Bordei la schimb pentru alte terenuri pe care le cumpărase de la foștii proprietari[1].

În iunie 2007, senatorul Marius Marinescu a înaintat Biroului Permanent al Senatului României propunerea legislativă privind declararea de utilitate publică a terenurilor-proprietate a lui Costică Constanda, situate în București, zona “Parcul Bordei”. Alături de senatorul Marius Marinescu, inițiatorul legii, au semnat, în calitate de co-inițiatori, și senatorii Ion Iliescu, fost președinte al României, și Nicolae Văcăroiu, fost premier al României, președintele Senatului la acea orǎ. Un an mai târziu, propunerea legislativă a fost adoptată și de Camera Deputaților, apoi promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial, devenind Legea nr.170/2008 privind declararea de utilitate publică a terenurilor situate în București, zona “Parcul Bordei”.[2]

În martie 2008, consilierii generali ai Primăriei Capitalei au aprobat proiectul de hotărâre care prevede trecerea terenului în suprafață de 2,8 hectare din domeniul privat în cel public și intrarea sa în administrarea Direcției Lacuri, Parcuri și Agrement.[3]
Sursa: Wikipedia”

parc bordei 4

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului a somat Ministerul Mediului să aplice procedurile invocate de legea 170/2008, pentru declararea de utilitate publică a terenurilor în suprafață de 4625 mp, situate în zona Parcul Bordei, așa cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia 1877/2014.

Ministerul Mediului a confirmat, într-un răspuns către FPAM, că a început procedurile de expropiere a unor terenuri amplasate strategic într-un parc cu tradiție din Capitală. Cele două loturi de teren vor fi expropriate în scurt timp, afirmă Ministerul Mediului.

În 2007, am inițiat o lege pentru salvarea parcului Bordei, împreună cu Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu, declarând terenul acestuia de utilitate publică, a declarat Marius Marinescu, pentru DCNews. După cum se știe, în primul mandat al lui Traian Băsescu, acesta a aprobat un schimb de terenuri, prin care două familii deveneau propietare pe câteva hectare din Parc. Acestea au fost vândute omului de afaceri Costică Costanda. În mandatul lui Adriean Videanu, terenul a fost din nou schimbat, cu o suprafață din Satul Francez, dar au rămas 4625 mp, vânduți unui terț. Suprafețele private din  parcul Bordei sunt împrejmuite cu gard. Din 2008, când s-a promulgat legea 170, de care aminteam, am cerut tuturor miniștrilor Mediului să aplice prevederile legale, și să exproprieze cele două terenuri din Parcul Bordei. De ce nu s-a aplicat legea timp de 8 ani, rămâne de stabilit. Demararea procedurilor, fie și în 12-lea ceas, este o victorie, pentru că va descuraja inițiativele imobiliare în parcuri. FPAM a mai cerut parchetelor să investigheze schimbul de terenuri care a stat la baza scandalului Bordei”, a explicat Marius Marinescu pentru DcNews – http://www.dcnews.ro/un-parc-din-bucure-ti-a-fost-salvat-incepe-prima-mare-expropiere-dupa-1989_508195.html

Astfel, Parcul Bordei revine proprietarilor de drept şi anume cetăţenii bucureşteni, locul unde fiecare dintre noi poate să se relaxeze şi să respire aerul curat al naturii. 

parc bordei 1

 

Be Sociable, Share!

Hit Counter provided by Skylight