Numai uniţi putem distruge orice sistem ostil animalelor şi mediului!

Eşec asumat. Incompetenţă sau rea credinţă ?

Aroganţa politicenilor şi a unor reprezentanţi ai instituţiilor statului, respectiv ANSVSA, a condus la iniţierea unor acte normative, în domeniul protecţiei animalelor, identificării, sterilizării, vaccinării şi înregistrării în RECS a câinilor aberante, neconstituţionale, contradictorii şi fără un efect real. Gestionarea câinilor de pe domeniul public efectuată abuziv şi în total dispreţ faţă de lege a făcut ca în acest moment România să se confrunte cu abuzuri grosolane împotriva animalelor, cruzimi faţă de animale şi ilegalităţi economico financiare. Aceste cazuri de încălcare flagrantă a legilor în vigoare ce au ca obiect plata unor sume de bani se datorează necunoaşterii sau interpretării eronate a reglementărilor legale, atât la nivelul organelor deliberative, cât şi a celor executive şi al personalului angajat în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, dar şi urmare a indiferenţei instituţiilor statului cu atribuţii în verificarea şi sancţionarea acestor fapte. Eşecul total privind sterilizarea, microciparea vaccinarea şi înregistrarea în RECS a câinilor a facut ca autorităţile să-şi revizuiască poziţia şi să aibă în vedere elaborarea unui proiect de modificare a Ordinului 1/2014  al ANSVSA. Aceasta şi ca urmare a faptului că majoritatea deţinătorii de câinii nu au surse financiare de a-şi steriliza, microcipa şi înregistra în RECS câinii în acest moment fiind înregistraţi o treime din câinii de pe teritoriul României. Se are în vedere şi obligativitatea UAT-urilor, prin serviciile publice de gestionare a câinilor, de a respecta aceleaşi dispoziţii legale privind sterilizarea obligatorie, microciparea obligatorie, vaccinarea obligatorie şi înregistrarea obligatorie a câinilor deţinuţi pe domeniul public sau în adăposturi în RECS.

Proiectul va conţine microciparea, vaccinarea şi înregistrarea în RECS a tuturor câinilor cu deţinător/proprietar, inclusiv întocmirea carnetului de sănătate sau pasaport, cheltuielile fiind decontate de la bugetul de stat, sau local după caz. Astfel, statul român doreşte să sprijine deţinătorii de câini în vederea intrării în legalitate dar şi să protejeze populaţia în cazurile de rabie ce ar putea apare din cauza nevaccinării populaţiei canine de pe teritoriul româniei. Acţiunile vor fi efectuate de către medicii zonali. Sperăm ca avand în vedere numărul mare de câini şi perioada scurtă de finalizare a acţiunilor la aceste acţiuni să fie cooptate şi organizaţiile de protecţie a animalelor cu activitate în domeniu.

Sperăm ca şi autorităţile publice să respecte aceleaşi legi şi să-şi sterilizeze, microcipeze, vaccineze şi înregistreze în RECS toţi câinii aflaţi pe domeniul public şi cei din adăposturile publice.

În acest caz, România va avea o situaţie clară a tuturor câinilor deţinuţi de către autorităţile publice precum şi de către persoanele fizice sau juridice. 

Este de lăudat această iniţiativă legislativă, propuneri în acest domeniu venind încă din anul 2000 din partea reprezentanţilor organizaţiilor de protecţie a animalelor şi a unei părţi a cetăţenilor iubitori de animale care au sterilizat şi microcipat pe cheltuială proprie câini de pe domeniul public şi din gospodării.

Mai bine mai târziu decât niciodată” 

Be Sociable, Share!

Hit Counter provided by Skylight