Numai uniţi putem distruge orice sistem ostil animalelor şi mediului!

Primaria Comunei Adunaţii Copăceni sancţionată de către DSVSA Giurgiu

În data de 13.02.2017 FPAM a fost sesizată în legătură cu situaţia câinilor din Comuna Adunaţii Copăceni –  Giurgiu.

Sesizarea (1234) , pertinentă dealtfel, viza următoarele:

  • câinii umblă liberi pe străzi, nesterilizaţi, neînregistraţi şi nevaccinaţi;
  • se produc accidente auto din cauza câinilor;
  • lipsa de siguranţă a cetăţenilor şi a copiilor;
  • existenţa bolilor la câine periclitează sănătatea publică, rabia fiind cea mai gravă;
  • enorma rată de abandon a câinilor pe la porţile sau în curţile celor cunoscuţi ca fiind iubitori de animale;
  • rele tratamente şi cruzimi faţă de animale comise de către diverse persoane;
  • sprijinul acordat autorităţii locale de a steriliza, microcipa şi înregistra câinii din comună.

Neluarea măsurilor legale de către autoritatea publică locală a comunei Adunaţii Copăceni privind aceleaşi sesizări depuse de către persoana interesată, la solicitarea FPAM, demonstrează lipsa de interes a autorităţilor publice locale privind câinii şi dezinteresul total faţă de cetăţean.

Urmare a tuturor demersurilor adresate autorităţii publice locale, FPAM a sesizat DSVSA Giurgiu, în data de 31.03.2017, solicitând următoarele:

  • verificarea UAT Adunaţii Copăceni privind îndeplinirea prevederilor art.1 alin.1 şi art.2 alin.1 din OUG155/2001 republicată;
  • în cazul în care prevederile menţionate mai sus nu au fost îndeplinite, sancţionarea contravenţională conform prevederilor legale;

Urmare a acestei sesizări reprezentanţii DSVSA Giurgiu s-au deplasat, în data de 20.04.2017, în localitatea Adunaţii Copăceni “unde, pe domeniul public, s-a constatat existenţa fizică a câinilor lăsaţi liberi ori fără stăpân

La data cercetării sesizării dumneavoastră, Consiliul Local al Comunei Adunaţii Copăceni nu avea înfiinţat un serviciu specializat de gestionare a câinilor fără stăpân în conformitate OUG155/2001 republicată, în evidenţele primăriei existând cel puţin o sesizare ce face referire la numărul mare de câini aflaţi pe domeniul public, pericolul pe care aceştia îl reprezintă pentru locuitorii comunei şi neaplicarea dispoziţiilor legale privind câinii aflaţi pe domeniul public, aspectele sesizate de dumneavoastră confirmându-se. Ca urmare a constatării nerespectării dispoziţiilor legale, Comuna Adunaţii Copăceni a fost sancţionată contravenţional cu suma de 5000 leise menţionează în Răspunsul DSVSA Giurgiu.

Trebuie menţionat faptul că ANSVSA a transmis în anul 2016 o Notă de serviciu către toate DSVSA-urile judeţene privind obligativitatea înfiinţării acestui serviciu public de către toate UAT-urile din fiecare judeţ.

În acest caz, este bine de ştiut că reprezentanţii DSVSA au fost indulgenţi aplicând doar amenda pentru neînfiinţarea serviciului şi omiţând-o pe cea de 10.000 lei pentru neamenajarea adăpostului de câini. Primarul, încălcând legea, a comis infracţiunea de abuz în serviciu, cea despre care se vorbeşte în acest moment foarte mult şi se doreşte “modificarea” în avantajul infractorului.

Neînfiinţarea serviciului specializat de gestionare a câinilor dă posibilitatea primarilor de a-şi face propriile afaceri cu “delegarea” acestuia către SRL-uri de “casă” (vezi PFA Emilia Herescu, SC Alextib Construct SRL – la Prahova, SC Puppy Vet SRL, SC Green Life Recycling SRL, SC Canin KingDom SRL – în jud. Constanţa, SC Trioconstruct SRL la Botoşani,   etc.)

 Majoritatea reprezentanţilor DSVSA protejază astfel de încălcări ale legii speciale de către primari din diverse motive, inclusiv interese materiale de orice fel. Ilegalităţile nu sunt sanţionate astfel că situaţia câinilor va fi lăsată la îndemâna liberului arbitru şi nu a legii.

Şi totuşi, în acest caz, un pas mic s-a făcut.

Be Sociable, Share!

Hit Counter provided by Skylight