Vestită ucigașă de câini din Prahova, post de conducere într-o firmă protejată de SRI

Vestită ucigașă de câini din Prahova, post de conducere într-o firmă protejată de SRI

AUTOR: Dr. IOANA ROSENBERG

Unul dintre numele care le dă fiori pe șira spinării iubitorilor de animale este Emilia Herescu. Medic veterinar de meserie, încă din 2013, cu câteva luni bune înainte de scandalul Ionuț, Emilia Herescu a obținut, cu sprijinul deputatului PSD Ion-Marcel Ciolacu – doctorand al Academiei Serviciilor Române de Informații – contracte de servicii de capturare și ucidere a câinilor fără stăpân pentru 12 primării din Prahova: Mizil, Azuga, Boldești Scăeni, Breaza, Vălenii de Munte, Băicoi, Urlați, Păulești, Izvoarele, Cornu, Poiana Câmpina, Bușteni. Toate aceste contracte sunt ilegale, având în vedere că este vorba de contracte de prestări servicii, și nu de concesionare a serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân, așa cum este prevăzut clar în lege[1]. De altfel, la inițiativa FPAM, instanța a anulat deja 2 contracte ale CMV Herescu Emilia cu UAT Pucioasa și Fieni, din județul Dâmbovița.

4.300 de câini uciși fără drept de Emilia Herescu între 2008 și 2010

„Au fost reclamatii pana la primul ministru, dar fara probe”, își amintesc voluntarii din Prahova că le râdea în față Emilia Herescu prin 2010[2]. Numai că probele existau, dar Parchetul Prahova a refuzat să le ia în calcul.

Potrivit unui raport de contraexpertiză tehnico-judiciară, numai între septembrie 2008 și septembrie 2010, perioadă în care uciderea câinilor sănătoși era interzisă prin lege, Herescu a ucis fără drept 4.292 de câini. Potrivit aceluiaşi raport, „cantitatea totală de substanţă T61 consumată în anii 2008, 2009 şi 2010 a fost de NUMAI 4.950 ml, ceea ce este total insuficient pentru eutanasierea celor 4.292 de câini, indiferent de modul de administrare, intravenos sau intrapulmonar. Acest lucru arată că numai o parte din câini au fost eutanasiaţi, ceilalţi au fost ucişi prin metode barbare care nu au fost desconspirate”[3].

Metoda de ucidere ilegală a câinilor este în continuare practicată de CMV Emilia Herescu. Am formulat denunțuri penale atât către Parchetul Ploiești, cât și către DIICOT, la care am atașat probe materiale – înregistrare audio cu mărturia unui fost angajat al adăpostului  și materialele realizate de reporterii Kanal D, care au găsit cadavrele a 24 de câini pe care numita Herescu Emilia admite că i-a „eutanasiat” în adăpostul care nu este dotat cu sală de chirurgie – câinii au fost uciși de către personalul neautorizat, prinzători sau îngrijitori, în țarcuri și nu în sala de chirurgie și fără respectarea normelor legale în vigoare.

Nu au fost luate nici un fel de măsuri, primăriile continuă să îi acorde contracte Emiliei Herescu (între timp a început să se „extindă” și în județul Dâmbovița și să ucidă și pentru Primăria Brăila), cu toate că instanțele de judecată îi anulează contract după contract, ca fiind ilegale. De ce nu iau măsuri autoritățile competente să cerceteze faptele de natură penală comise în acordarea acestor contracte, a autorizațiilor abuzive acordate de DVS Prahova, a decontărilor de bani publici și a infracțiunilor de rele tratamente și ucidere fără drept a animalelor?

Emilia Herescu, post de conducere într-o firmă protejată de SRI

Presa a relatat pe larg legăturile suspecte dintre firma lui Sorin Paul Stanescu și SRI. Soția directorului adjunct SRI generalul Adrian Ciocârlan, Otilia Ciocârlan, care a ocupat un post de translator la SRI, a fost apoi angajată la Farmavet[4]. Numele acesteia este legat și de scandalul ouălor infectate din Europa, iar fermierii îl numesc pe patronul Farmavet un „Dan Condrea al medicinei veterinare”, făcând o paralelă cu fostul director de la Hexi Pharma și faptul că afacerile îi erau protejate de servicii.[5]

În catagrafia depozitelor farmaceutice veterinare publicată pe site-ul ANSVSA, Emilia Herescu figurează ca responsabil al depozitului Farmavet de la Ploiești. Iar la Farmavet a fost și probabil mai este angajată și soția generalului director adjunct SRI Adrian Ciocârlan.

Amintim că de numele patronului Farmavet este legată privatizarea dubioasă a Institutului Pasteur, provatizare care i-a adus, în 2007, un teren de  19 în București în schimbul „promisiunii unor foloase” pentru primarul Sectorului 6 la acea vreme, Cristian Poteraș[6]. În 2005, gripa aviară a fost ca o mană cerească pentru firma nașului lui Dragnea Jr, care a fost favorizată de ANSVSA la licitațiile pentru dezinfectanți. Paul Stănescu a avut de câștigat și de pe urma pestei porcine din 2018, ocazie cu care a vândut instituțiilor statului dezinfectanți în valoare de 28 de milioane de euro. În mod suspect, în februarie 2018, ANSVSA a amânat controalele în gospodării în vederea prevenirii pestei porcine, iar președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, este prieten, vecin și fost partener de afaceri cu patronul firmei care a avut cele mai mari încasări de pe urma pestei porcine: Sorin Paul Stănescu[7].

Farmavet SA, principalul furnizor de produse de uz veterinar pentru adăposturile de câini

Presa a omis însă să relateze că firma lui Paul Stănescu furnizează și produse farmaceutice de uz veterinar pentru majoritatea „adăposturilor” de câini din țară. ASPA București, care din 2013 beneficiază de bugete anuale de milioane de euro, a cumpărat produse veterinare și hrană pentru câini EXCLUSIV de la firma cumătrului lui Dragnea.

În mod curios, de „numărarea” câinilor din București în urma scandalului Ionuț s-ar fi ocupat tot SRI. „Nu a stat nimeni să numere câinii, dar încercări au fost. În urmă cu câţiva ani, a fost o numărătoare, când s-a vorbit despre 65.000 de câini. După tragedia cu Ionuţ, am cerut o identificare cât mai aproape de adevăr. Am primit un raport de la Serviciul Român de Informaţii. Este fantastic cât de mult se apropiau cifrele. Cu mici abateri, se duceau către 62.000. Dintre aceştia, 25.000 de câini au fost sterilizaţi în ultimii cinci ani de zile”[8], declara Sorin Oprescu la vremea respectivă.

Ce s-ar întâmpla dacă DSV-urile județene ar respecta legea și ar acorda autorizație de funcțioare doar adăposturilor care îndeplinesc condițiile minime de funcționare? Dacă inspectorii DSV și-ar îndeplini atribuțiile de serviciu și ar închide adăposturile neconforme? Dacă ar sanționa abandonul și ar impune măsura sterilizării obligatorii a câinilor? Farmavet SA, firma prietenului și partenerului de afaceri al președintelui ANSVSA, ar vinde mai puține produse și ar avea mai puține încasări. Privatizarea Institutului Pasteur, gripa aviară și pesta porcină sunt tunuri de moment, care aduc venituri foarte mari companiei pe anumite perioade determinate. Însă adăposturile de câini asigură câștiguri uriașe, în toată țara, pe o perioadă nelimitată.

Luați urma banilor!

„Acolo unde animalele sunt ucise, maltratate, torturate și chinuite, luați urma banilor” îi sfătuia o mare activistă americancă pe iubitorii de animale. Am urmat și noi acest sfat și am înțeles care este sursa tuturor abuzurilor. Legătura dintre încălcările legislației de protecție a animalelor și de gestionare a câinilor fără stăpân de către instituțiile statului, infracțiunile comise de hingheri și autoritățile locale, inspectorii DSV care închid ochii și întocmesc rapoarte false, polițiști și procurori care favorizează infractorii, toate acestea au legătură cu profiturile uriașe ale unor firme și persoane protejate de SRI.

[1] Art. 2 pct. 4 din Legea 258/2013: „Serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan pot fi concesionate numai catre persoane juridice, asociatii sau fundatii care desfasoara activitati in domeniul protectiei animalelor. Acestea vor contracta servicii veterinare, potrivit reglementarilor legale in vigoare”.

[2] https://vladcelgroaznic.wordpress.com/2012/10/22/insula-doctoritei-herescu-mai-infecta-ca-niciodata-sub-tirania-usl-inoasa/

[3] http://fpam.ro/2017/10/31/interese-si-interesati-emilia-herescu-intre-indolenta-si-impertinenta-institutii-ale-statului-care-tac/

[4] Scandalul ouălor infectate din Europa ar avea legătură cu o companie românească, unde lucrează soția unui adjunct al directorului SRI, relevă informații publicate în presa internațională și coroborate cu informațiile FLUX 24. Firma este acuzată că ar controla ANSVA, organul de control în domeniul în care aceasta activează, conform unei recente investigații publicată de FLUX 24 (https://www.incisivdeprahova.ro/2017/08/06/bomba-anului-o-firma-legata-de-un-adjunct-al-directorului-sri-implicata-in-scandalul-infectarii-oualor-din-europa-dna-a-ascuns-dosarele-facturi-publicate-in-presa-internationala/)

[5] Conform declarațiilor de avere depuse generalului SRI Adrian Ciocîrlan, numit în 2017 adjunct al directorului Serviciului Roman de Informații, soția sa este angajată la Farmavet. În 2016, Otilia Ciocîrlan a încasat 88.000 de lei ca salarii de la Farmavet, iar în 2015, atunci când s-a angajat aici, a primit doar 42.000 de lei. (…)Un Condrea al medicinei veterinare. În baza averii făcute pe Stănescu dintr-o afacere monopol preluată ieftin de la stat și a relațiilor sale, fermierii îi denumesc pe cumătrul lui Dragnea un „Dan Condrea al domeniul veterinar”, cu referire la fostul patron de la Hexi Pharma. Asta pentru că Stănescu a ajuns să dețină un fel de exclusivitate a dezinfectanților folosiți în medicina veterinară din România, produse care trebuie cumpărate de crescătorii de animale. (https://www.g4media.ro/cine-este-sorin-paul-stanescu-nasul-familiei-dragnea-jr.html); Tender nu-si mai amintea nici locul unde a avut loc aceasta a doua intrevedere: la biroul sau sau la restaurantul Floreasca. Tine minte insa ca Matser era insotit de o femeie care asigura traducerea si al carei prenume era Otilia. De altminteri, aceasta misterioasa femeie a fost audiata si ea, la Bucuresti, de catre procurorii olandezi, dar atat acestia, cat si omologii lor romani i-au trecut numele sub tacere. Potrivit informatiilor noastre obtinute din Olanda, „misterioasa” se numeste Otilia Ciocarlan si lucra la vremea respectiva ca translator la Serviciul Roman de Informatii. Ea a fost prezenta la toate celelalte intalniri dintre Matser si Tender, petrecute pana in decembrie 2002, momentul ultimei intrevederi dintre cei doi. Ulterior, Otilia Ciocarlan a demisionat din SRI si a inceput sa faca afaceri chiar cu Willem Matser. (/adevarul.ro/news/societate/intermediarul-intalnirii-matser-tender-fost-ioan-talpes-1_50abbb4b7c42d5a6637f6447/index.html)

[6] https://www.realitatea.net/dna-il-trimite-in-judecata-pe-na-ul-lui-dragnea-jr_2164266.html

[7] http://www.ziare.com/economie/pesta-porcina/pesta-porcina-face-ravagii-medicii-veterinari-au-cerut-repetat-sa-se-faca-controale-raspunsul-incredibil-dat-de-ansvsa-1524668

[8] https://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/ce-face-sri-la-cererea-lui-sorin-oprescu-numara-cainii-de-pe-strazile-capitalei-968186.