Tue. Sep 29th, 2020

Ianca, între “trecut” şi prezent.

6 min read
Recomanda si pritetenilor tai
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  
 •  

Ianca este un oraş din judeţul Brăila, Muntenia, România. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia oraşului Ianca se ridică la 10.343 de locuitori.
În anul 2011 problema câinilor fără stăpân la nivelul oraşului este tratată cu superficialitate fapt ce se vede în gestionarea defectuoasă a aceste situaţii. Datorită faptului că această problemă, scăpată de sub control la nivel naţional, afectează şi această localitate primăria ia hotărârea de a gestiona, aşa cum ştie, această problemă. Astfel, avem de a face cu cruzimi faţă de animale comise de unii cetăţeni cu mentalităţi greşite. Serviciul public desfăşoară activitatea “în virtutea inerţiei” crezând că dacă vor captura cîţiva câini şi îi vor înghesui într-un adăpost necorespunzător “problema” va fi rezolvată. Iată cum erau ţinuţi câinii în adăpost în anul 2011.


În urma descinderii reprezentanţilor FPAM la acest adăpost şi a demersurilor făcute, DSVSA Brăila interzice activitatea serviciului public până la punerea în legalitate. Din discuţiile purtate ulterior cu primarul oraşului, dl. Chiriţă Fănel, acesta înţelege că rezolvarea problemei câinilor fără stăpân poate avea o soluţionare umană şi eficientă prin programe adecvate aplicate inclusiv animalelor cu stăpân.

Primăria reamenajează adăpostul şi începe programul de gestionare a câinilor fără stăpân, luând în calcul şi pe cei cu stăpân, prin reducerea înmulţirii necontrolate a acestora ca primă etapă.


Primăria Ianca beneficiază, cu sprijinul FPAM, de ajutorul organizaţiei elveţiene Suzy Utzinger care acceptă, văzând deschiderea “spre civilizaţie” a primarului Chiriţă Fănel şi a reprezentantului Direcţiei Servciilor Publice – d-na Anca Dumitrache, care doresc o gestionare eficientă a problemei, costuri cât mai mici, cu implicarea societăţii civile, transparenţă, uman şi civilizat, prin evitarea uciderii câinilor, eutanasierea făcându-se doar în cazul bolilor incurabile.

Organizaţia din Elveţia  Suzy Utzinger, desfăşoară acţiuni de sterilizare a câinilor din adăpostul public în datele de 13 şi 14 august cu sprijinul unor medici veterinari deosebiţi.

Primăria Ianca, cu sprijinul FPAM, reuşeşte să dea spre adopţie internaţională în Grecia, unor persoane responsabile, un număr de circa 100 de câini. Mesajul grecilor a fost unul cât se poate de civilizat: “Şi noi avem aceeaşi problemă ca România, avem câte un câine – doi acasă dar dorim să dăm o şansă la viaţă şi acestor câini pe care statul vostru vrea să îi ucidă cu bestialitate“.

Prin bunăvoinţa organizaţiei elveţiene Suzy Utzinger câinii de la adăpostul public din Ianca primesc ajutoare stranse de la diverşi iubitori de animale din Elveţia preocupaţi de soarta câinilor din Romania.

Pentru că reprezentanţii primăriei Ianca vor continuitatea acestui program, Direcţia Serviciilor Publice organizează campanii de sterilizare a câinilor cu stăpân de pe raza oraşului. În acest fel realizează două lucru importante: intrarea în legalitate a deţinătorilor de animale şi reducerea înmulţirii necontrolate a câinilor cu stăpân, câini ce, din diverse motive, ajung să fie părăsiţi pe domeniul public. Campania se desfăşoară lunar programul fiind 20, 21 septembrie, 20, 21, 22 noiembrie, etc. Vezi imagini de la campania din 20 noiembrie 2013.

Pentru ca animalele deţinute în adăpost să poată socializa şi mişca în acelaşi timp acestea sunt lăsate libere pe perioada zilei.

Câinii nu pot fi fericiţi în adăposturi. Adopţia este una dintre cele mai “interesante” acţiuni ale omului, pentru câini. Iată câţiva câini fericiţi cu adevărat că au “scăpat” din adăpostul de la Ianca.


Programele de sterilizare şi adopţie continuă. ADOPTĂ şi TU !

Mulţumim organizaţiei elveţiene Suzy Utzinger pentru că a susţinut financiar aceste campanii, d-nei director Anca Dumitrache şi d-lui primar Fănel Chiriţă pentru că au înţeles că eutanasierea câinilor nu este soluţia eficientă şi umană de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân ci sterilizarea câinilor cu şi fără stăpân, adopţiile responsabile şi înregistrarea câinilor cu sau fără stăpân într-o baza unică de date.