Fri. Apr 3rd, 2020

Mega afacere cu câini fără stăpân, la SULINA

5 min read
Recomanda si pritetenilor tai
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  
 •  

Anunţată ca o mare realizare a autorităţilor publice locale, acţiunea de strângere a câinilor de pe domeniul public din Sulina se dovedeşte o mega afacere pentru părţi.

Iubitori de animale, ONG-uri şi televiziuni au fost prezenţi în 20.06.2017 la Sulina pentru a monitoriza acţiunea propriu-zisă.

Fără a avea elemente necesare aceştia nu au putut decât să fie ignoraţi de către autorităţile publice şi instituţiile publice, Poliţia Română şi DSVSA Tulcea.

Starea de fapt

În data de 19,20 şi 21, în baza contractului de servicii nr.3329/06.06.2017, la Sulina se deplasează echipajul de hingheri ai SC Servicii Publice SA Tulcea pentru a desfăşura activitatea de “capturare, transport terestru şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al oraşului Sulina, conform OUG155/2001…”.  Anunţată de noi poliţia  din Sulina nu stopează ilegalităţile aduse la cunoştinţă, ba chiar le permit şi le protejază.

Am avut neşansa să vorbesc la telefon cu un poliţist care era foarte indignat de telefonul meu şi care mi-a spus că îşi va face treaba deşi a fost muşcat de un câine. Halal treabă !

Hingerii capturează un număr de 60 de câini pe care îi înghesuie într-o dubă care deţine doar 4 cuşti, ţinuţi la temperatură maximă 50 de grade şi transportaţi pe Dunăre circa 8-9 ore până la Tulcea. Pentru aceştia SC Servicii publice SA Tulcea a “descărcat” de la bugetul local Sulina suma de 29237,59 lei   conform factură nr.34/27.06.2017, adică aproximativ 500 lei /câine.

Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului este de 81.897 lei exclusiv TVA (respectiv 409,49 lei fără TVA/pe animal capturat şi predat x 200 de buc =81.896 lei), la care se adaugă 15.560, 62 lei TVA conform ofertei operatorului economic, înregistrată la autoritatea contractantă sub nr.2705/04.05.2017

Aşa cum puteţi constata din textul de mai sus rezultă faptul că preţul a fost convenit !!!,  fapt ce ne ridică următoarea întrebare “cât ia primarul şi cât hingherii din suma totală?” sau “care parte din 100.000 de lei o ia primarul primii 50 de mii de lei sau a doua parte?”

În acest moment, înţelegem de ce autorităţile publice fac “ce vor muşchii lor” prin încălcarea legilor, pentru că sunt protejaţi de instituţiile statului. 

Redăm din adresa nr.25691/27.03.2017 a ANSVSA către Guvernul României “De asemenea HG1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG155/2001 republicată, menţionează doar posibilitatea concesionării activităţilor de gestionare a câinilor fără stăpân, cu respectarea legislaţiei în materie de achiziţii publice, neexistând nicio altă indicaţie cu privire la posibilitatea încheierii unor contracte de prestări servicii”  document care clarifică situaţia de la Sulina pe deplin.

FPAM a formulat plângere prealabilă către UAT Sulina prin care am solicitat “rezilierea, în regim de urgenţă, a contractului de servicii nr.3329/06.06.2017  încheiat cu SC Servicii Publice SA Tulcea şi revocarea plăţilor, având în vedere ilegalităţile comise.

În caz contrar ne vom adresa instanţei de judecată în termenul prevăzut de lege.”

Primarul a comis câteva ilegalităţi grave: 

 1. a atribuit un contract cu încălcarea legii;
 2. a omis iniţierea unei HCL privind aprobarea înfiinţării serviciului de gestionare a câinilor conform art.36 din legea administraţiei publice locale;
 3. a făcut o plată neaprobată de Consiliul Local ca organ deliberativ;
 4. a semnat contractul neavând delegare din partea Consiliului Local;
 5. a gestionat fraudulos fondurile publice locale, fără drept;
 6. etc.

Toate acestea se vor regăsi în plângerea penală împortiva acestuia ce va fi depusă cât mai curând.

În acelaşi timp vom sesiza Camera de Conturi Tulcea şi ANAF despre ilegalităţile comise la UAT Sulina şi vom cere recuperarea sumelor de la persoanele responsabile.

Nu ne mai miră de ce poliţistul trece cu vederea ilegalităţile primarului şi va fi muşcat şi cu alte ocazii de câini.

Nu trebuie să ne mai mire de ce România are câini pe domeniul public şi ucide de 16 ani fără niciun rezultat.