ASPA IVETS – Cine este?– episodul 2

ASPA IVETS – Cine este?– episodul 2

Cum au ajuns niste infractori sa ne dea lectii despre legislatie si cum au ajuns primariile sa lase datele personale ale cetatenilor pe mana unor infractori…

Concubinilor Istrate nu le place sa li se spuna ca sunt hingheri. Nici criminali. Desi au omorat peste 3.000 de caini sanatosi numai la ASPA, desi a fost dovedit ca omorau cate 70 de caini odata in parcarea clinicii din Toporasi, ei au pretentia sa fie tratati cu respect si se recomanda ca medici veterinari.

Si mai au o ambitie, pe care o repeta obsesiv: vor „unitate”. Unitate cu celelalte ONG-uri, adica, cu ONG-urile care se ocupa cu adevarat de salvarea cainilor, si nu de omorarea lor pe bani publici. In ciuda absurdului acestei pretentii pe care nu il realizeaza si a refuzului oricarei organizatii sau salvator respectabil de a „colabora” cu ei, singurii care le deschid usile sunt tot primarii corupti. Si tot prin „programe” menite sa sifoneze banii bugetelor locale si sa arunce praf in ochii cetatenilor care platesc din propriile buzunare intre 700 si 1400 de lei pentru prinderea si uciderea in chinuri a fiecarui caine!

1. Astfel a ajuns Florentina Istrate sa le explice cetatenilor din Valul lui Traian ce obligatii legale au privind inregistrarea si sterilizarea cainilor. Nu numai ca a omis sa le spuna cat platesc din bugetul localitatii pentru acest „program”, ca in trecut a folosit de nenumarate ori in mod ilegal datele personale ale adoptatorilor si s-a dus personal la adresele inregistrate pentru a-i hartui. Dar cel mai important – si cu siguranta reprezentantii Primariilor nu stiu pentru ca nu au avut curiozitatea sa verifice si pur si simplu nu le pasa de banul public, atata vreme cat iese parandaratul – DSV  a sanctionat si a interzis activitatea aceleiasi „asociatii” care acum se ocupa de inregistrarea cainilor, tocmai pentru nerespectarea legislatiei privind inregistrarea cainilor in RECS!

In adresa nr. 4066/1503/2019 a DSVSA Calarasi, se mentioneaza: „ASPA IVETS a fost sanctionata contraventional in baza HG 984/2005, cu modificari art. 5, lit A, pct. 4 – in valoare de 2000 lei si s-a emis ORDONANTA DE INTERZICERE A ACTIVITATII nr. 44/15.02.2019, pentru urmatoarele neconformitati: (…) 2. La nivelul ASPA IVETS – se identifica prin microcipare doar cainii adoptati sau revendicati, fara respectarea OUG 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan.”

2. Mai ofera ASPA IVETS un „serviciu” public: acela al adoptiilor la distanta in adapostul de la Uzunu, Giurgiu. Cetatenii care se revolta, si pe buna dreptate, in fata capturarii ilegale si a transportarii cainilor si la sute de kilometri departare, sunt invitati aproape imperativ de hingherii Istrate fie sa ii adopte pe loc, fie „la distanta”. Iar primariile gireaza pentru acestea.

Cu adoptiile „la distanta” cei doi veterinari hingheri s-au mai ocupat in trecut. Ne explica DSVSA Galati cum, in adresa 6498/13.03/2019 privind ridicarea autorizatiei de functionare a adapostului pe care hingherii Istrate l-au avut la Barcea: „Totodata, au mai fost identificati un numar de 69 de caini care au fost adoptati la distanta. Din evidenta animalelor moarte, s-a constatat ca in perioada  19.01-27.08.2015, s-au inregistrat 331 de caini morti din care cei mai multi s-au inregistrat in cursul lunii mai – 131 caini, iar in luna august, 15 caini. (…) Totodata, in timpul controlului, administratorul a precizat ca Asociatia Nero Lino promoveaza pe pagina web proprie, adoptia de animale pentru care incaseaza bani pentru adoptiile facute. Cu toate acestea, asociatia promova caini care erau deja morti si de care proprietarii asociatiei aveau cunostinta.” Foarte important de precizat ca sotii Istrate nu au adus la cunostinta adoptatorilor, a publicului si a inspectorilor DSV aceasta inselaciune decat dupa ce nu s-au mai inteles la bani cu partenerii lor din Germania si ca din aceste inselaciuni au fost platiti pentru „administrarea” adapostului de la Barcea.

3. Intelegem ca primarilor nu le pasa de caini si platesc fara sa ezite sume fabuloase pentru servicii prestate de indivizi sanctionati si carora autoritatile le-au interzis in repetate randuri desfasurarea acestor activitati. De ce le-ar pasa?! Doar platesc din banii oamenilor, nu din banii munciti de ei! Insa se mai intampla un lucru de o gravitate iesita din comun, care ar trebui sa ii preocupe si chiar sa ii ingrijoreze: prelucrarea datelor cu caracter personal.

Pentru a intimida adoptatorii sau persoanele care sesizau autoritatile in legatura cu infractiunile lor, sotii Istrate s-au folosit in repetate randuri de dreptul lor de acces in RECS (Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan) pentru a scoate liste cu datele personale ale adoptatorilor in scopul de a face sesizari celor care le perturba activitatea infractionala. Mai mult decat atat, Florentina Istrate s-a deplasat personal la domiciului unui adoptator a carui adresa a aflat-o din evidentele unui adapost public cu care colabora si l-a hartuit si amenintat, pretinzand ca este angajata primariei. Extragem din plangerea formulata de o asociatie de protectia animalelor catre Colegiul Medicilor Veterinari, cu privire la utilizarea ilegala si abuziva a datelor personale din RECS de catre hingherii Istrate, in iunie 2019:  „In fapt, asociatia noastra detine un numar de caini inregistrati in RECS, conform legislatiei in vigoare. Medicul veterinar Istrate Valentin Manuel a accesat toate aceste date si inregistrari in RECS, le-a tiparit si le-a atasat intr-o plangere formulata catre DSVSA …, prin care solicita verificarea situatiei acestor cainii detinuti de asociatie. Plangere la care a avut acces si formulata impreuna cu o persoana fizica.”

Avand in vedere cele enumerate mai sus, ii sfatuim pe primari sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca afaceri cu acesti infractori. Pe langa gestionarea ilegala a cainilor fara stapan si gestionarea frauduloasa a banului public, risca sa se faca vinovati si de complicitate la inselaciune si utilizare ilegala a datelor cu caracter personal! 

Autor: Ioana Rosenberg