Intrarea în vigoare a interdicţiei UE privind testarea pe animale a produselor cosmetice din Europa

Intrarea în vigoare a interdicţiei UE privind testarea pe animale a produselor cosmetice din Europa

Luni, 11 martie 2013, ultimul termen de eliminare treptată a testării pe animale a produselor cosmetice din Europa, a intrat în vigoare. De acum înainte, produse cosmetice testate pe animale nu pot fi comercializate cu atât mai mult în UE. Acesta este un eveniment istoric si, de asemenea, un succes major pentru bunăstarea animalelor intergrupului care a contribuit cu inițiativele sale pentru a face această interdicție să devină realitate.

Comisia a evaluat cu atenție impactul privind interdicția de comercializare și consideră că există motive imperative pentru a o implementa. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce mulți cetățeni europeni cred cu tărie: că dezvoltarea de produse cosmetice nu justifică testarea pe animale.

Încercarea de a găsi metode alternative vor continua în vederea înlocuirii complete a experimentelor pe animale cu metode alternative. Comisia a pus la dispoziţie aproximativ 238 de milioane de euro între anii 2007 și 2011, pentru o astfel de cercetare. Industria cosmetică a contribuit, de asemenea, de exemplu, prin co-finanțarea Seurat [1] inițiativă de cercetare, cu 25 de milioane de euro.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că Comisia a interpretat interdicția în așa fel încât să permită utilizarea în continuare de ingrediente testate pe animale pentru a îndeplini cerințele de „non-cosmetice cadre legislative aferente”.  Acest lucru înseamnă că există încă o portiță de scăpare care trebuie închisă.

Rolul de lider la nivel mondial și a Europei în produsele cosmetice necesită ca partenerii comerciali să explice şi să promoveze modelul european precum și să depună eforturi pentru acceptarea internațională a metodelor alternative. Comisia va face acest lucru ca parte integrantă a politicii comerciale a Uniunii și cooperarea internațională.

Directiva 2003/15/CE a introdus prevederi referitoare la testarea pe animale în Directiva 76/768/CEE – cosmetice. În consecință, testarea pe animale în Uniune este deja interzisă din 2004 pentru produse cosmetice și din 2009 pentru ingredientele cosmetice („interzicerea de testare”). Începând cu martie 2009, este, de asemenea, interzice comercializarea în produsele cosmetice care conțin ingrediente ale Uniunii, care au fost testate pe animale („interzicerea de marketing”). Pentru efecte mai complexe asupra sănătății umane (toxicitatea după doze repetate, inclusiv sensibilizarea cutanată și carcinogenitatea, toxicitatea reproductivă și toxicochinetica) termenul limită pentru interdicția de comercializare a fost extins la 11 martie 2013.

sursa:Intergrupul Parlamentului European pentru bunăstarea şi conservarea animalelor