Mai mulţi israelienii s-au însemnat cu fierul înroşit în foc pentru a-şi demonstra solidaritatea cu animalele

Mai mulţi israelienii s-au însemnat cu fierul înroşit în foc pentru a-şi demonstra solidaritatea cu animalele

Un grup israelian de protecţie a animalelor se opune abuzului asupra animalelor şi folosirii lor în industria divertismentului. Prin aceste solicitări, activitatea grupului nu se deosebeşte cu nimic faţă de alte asemenea organizaţii, însă membrii lui duc la alt nivel protestul faţă abuzul animalelor: se lasă însemnaţi cu fierul înroşit în foc în semn de solidaritate cu animalele crescute la ferme. Criticii, inclusiv câţiva activişti pentru drepturile animalelor, susţin că acest protest este exagerat. Mişcarea se numeşte „269Life“ şi s-a lansat anul trecut în Tel Aviv prin prima însemnare publică cu fierul înroşit. De atunci, această „modă“ s-a extins în Italia, SUA şi Argentina. Miercuri, 11 persoane s-au însemnat în capitala Cehiei, Praga, notează „Associated Press“ (AP).   Numele grupului derivă dintr-un număr marcat pe un viţel pe care activiştii l-au întâlnit la o fermă israeliană. Au ales numărul 269 pentru a personaliza viţelul, care încă este în viaţă. Scopul nostru este să arătăm durerea şi tortura pe care le suportă animalele în fiecare zi, să arătăm cum e să trăieşti cu această stare zi de zi“, declară grupul pe site-ul lor.  

Marcări publice  

În ultimele luni, grupul a pus în scenă spectacole senzaţionale şi, uneori, macabre, pe străzile Israelului. Au eliberat găini şi au decorat fântâni arteziene cu capete de vacă în timp ce colorau apa lor într-un roşu aprins. Anul trecut, trei activişti au stat într-o cuşcă din piaţa centrală din Tel Aviv, legaţi cu sârmă ghimpată şi cu etichete cu numărul 269 ataşate de urechi. Unul câte unul, au fost scoşi afară din cuşcă de bărbaţi mascaţi şi ţinuţi cu forţa la pământ pentru a fi marcaţi cu fierul înroşit, totul petrecându-se sub ochii înmărmuriţi ai trecătorilor.   „Ceea ce e cu adevărat neplăcut este senzaţia, sentimentul că ţi se smulge pielea, şi poţi simţi mirosul de carne arsă“, spune Sasha Boojor,unul dintre cei trei activişti din Tel Aviv.

Te simţi complet lipsit de putere şi este uşor de înţeles cum se simt animalele când sunt în această situaţie“, continuă el.   Imaginile filmate la acest eveniment a avut aproape 270.000 de vizualizări pe YouTube şi au constituit un factor cheie în dezvoltarea şi recunoaşterea grupului.  

Atenţie, imagini şocante!
  

Pe plan mondial, filialele sunt destul de slab organizate. Ţin legătura unii cu alţii, însă decid pe cont propriu ce funcţionează în ţara lor. Boojor spune că activişti din Olanda au participat la evenimentul organizat în Praga pentru a învăţa cum să pună în practică ceva asemănător şi la ei acasă. Conducătorii mişcării din fiecare ţară îi raportează lui Boojor numărul celor tatuaţi sau însemnaţi, iar el încarcă aceste poze pe site-ul „269Life“.   „M-am aşteptat să fie o experienţă intensă, şi aşa a fost. Acum mă simt şi mai motivat să lupt pentru drepturile animalelor“, spune Ondrej Kral care a participat la evenimentul din Praga.  

La fel ca în lagărele de concentrare  

În timp ce această mişcare îşi câştigă adepţi, a intrat şi în atenţia poliţie. „Nouă oameni au fost interogaţi în legătură cu evenimentele de lângă fântâna arteziană din piaţa centrală din Tel Aviv şi acum are loc o investigaţie oficială a activităţilor grupului“, spune Micky Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliţiei locale din oraşul israelian.  

Nu mă deranjează să fac puşcărie. Mă deranjează captivitatea animalelor“, spune Boojor. Apoi adaugă că această însemnare publică ar trebui să aibă un ecou special în Israel, deoarece evreii care au căzut victime Holocaustului nazist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost însemnaţi cu numere de identificare în lagărele de concentrare, notează AP.   Însă folosirea acestei comparaţii a dat naştere la indignare. „Însemnarea animalelor este pentru identificare. Să faci asta oamenilor este o ruşine“, spune Uri Hanoch, supravieţuitor al lagărului Dachau din Germania, adăugând că o asemenea comparaţie este un păcat.     Boojor susţine că, datorită intervenţiei lor, a văzut că lucrurile se îndreaptă spre o direcţie bună. Există un număr din ce în ce mai mare de restaurante vegetariene, iar produsele „vegan“ (fructe sau legume, fără lapte, brânză sau ouă) sunt din ce în ce mai multe.    Israelul a votat o lege pentru protecţia animalelor în 1994 care protejează necuvântătoarele împotriva abuzului şi permite uciderea lor doar pentru mâncare. Criticii, însă, susţin că poliţia aplică această lege selectiv şi tinde să ignore abuzurile din ferme, continuă AP.   Anul trecut, o emisiune televizată a expus tratamentul abuziv asupra animalelor dintr-un abator din nordul Israelului, unde muncitorii au fost filmaţi bătând şi electrocutând viţeii şi mieii. S-au iscat procese care solicitau închiderea acestui abator, iar cazurile sunt încă pe rol în tribunale. Multe dintre abatoarele israeliene omoară animalele în conformitate cu legile evreieşti de dietă, cuşer, care susţin blândeţea în aceste cazuri.   Organizaţia internaţională „Oameni pentru Tratamentul Etic acordat Animalelor“ (PETA) spune că însemnarea oamenilor dă naştere la discuţii importante pe acest subiect. „Are un impact vizual mare şi este un mod de a atrage atenţia asupra unui mesaj serios“, spune Ashely Fruno, reprezentant PETA pentru zona Asia-Pacific. Ea a adăugat că există câţiva activişti PETA care şi-au tatuat numărul 269. „Este o medalie de onoare pentru ei“, spune Ashely.

SURSA: http://adevarul.ro/international/in-lume/mai-israelienii-s-au-insemnat-fierul-inrosit-foc-a-si-demonstra-solidaritatea-animalele-1_51cc6043c7b855ff56d26aae/index.html

ROMÂNIA, A VENIT VREMEA TA !