ONG-urile acuză primarii că umflă costurile de îngrijire a câinilor din adăposturi.

ONG-urile acuză primarii că umflă costurile de îngrijire a câinilor din adăposturi.

Gabriela Dinescu | 2013-10-23

Nervozitate maximă la sediul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Peste 30 de organizaţii neguvernamentale au participat la dezbaterea publică privind normele metodologice pentru aplicarea legii câinilor fără stăpân. Discuţiile s-au încins între ONG-urile care susţin eutanasierea câinilor şi cele care susţin protecţia şi adopţia acestora.

Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA, spune că proiectul normelor metodologice de aplicare a programului de gestionare a câinilor fără stăpân, publicat pe 18 octombrie pentru consultare, a suscitat atât interesul ONG-urilor, cât şi pe cel al cetăţenilor, care au depus sute de amendamente. El susţine că normele trebuie finalizate în termen de 60 de zile de la promulgarea legii, adică sfârşitul lui noiembrie, ceea ce înseamnă că toate amendamentele şi propunerile trebuie depuse până la sfâşitul acestei luni sau, cel târziu, până în primele zile ale lunii noiembrie.

Protocol cu ONG-urile

 Iniţiatorii normelor au propus semnarea unui protocol de colaborare între ANSVSA şi ONG-uri. Până vineri, 25 octombrie, la ora 12.00, sunt aşteptate toate propunerile venite din partea ONG-urilor, astfel încât protocoalele să fie semnate până săptămâna viitoare. De asemenea, s-ar putea forma un grup de lucru care să elaboreze un ghid de bune practici şi să „controleze la sânge modul lor de implementare”. Spre satisfacţia iubitorilor de animale, capturarea cânilor trebuie făcută într-o anumită ordine, pornind de la cei agresivi care se plimbă în jurul şcolilor şi grădiniţelor până la puii de câine cu vârstă de până la 7 luni. De asemenea, va fi obligatorie organizarea anuală a unui recensământ al câinilor fără stăpân.

 Acces la fonduri

Iubitorii de animale solicită Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) să fie implicate activ în gestionarea animalelor, iar Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) să nu mai aibă control absolut asupra fondurilor. Unii avansează ideea ca funcţionarii din ASPA să fie înlocuiţi cu cei care iubesc animalele sau conducerea să fie alcătuită din liderii ONG-urilor Ei se oferă voluntar să participe la strângerea câinilor de pe străzi şi la îngrijirea lor în adăposturi, iar banii economisiţi să fie alocaţi adăposturilor. Ei susţin că estimarea oferită de PMB privind numărul câinilor aflaţi în libertate pe străzile Capitalei a fost intenţionat „umflată” de primarul general Sorin Oprescu „ca să facă rost de bani de la UE”. Ei estimează că în Bucureşti şi în zonele limitrofe sunt circa 10.000 de câini, iar ASPA a avut 3,5 milioane de euro alocate pentru 2013, bani pe care nu i-ar putea justifica.

Se repetă istoria

Prezent la discuţii, Marius Marinescu a afirmat că în perioada 2001-2008, au fost eutanasiaţi circa 145.000 de câini, procedeu care a costat circa 9 milioane de euro. Alte 4 milioane de euro au fost cheltuite pe hrana animalelor. „Sorin Oprescu nu a făcut nimic. Trebuia până acum să construiască adăposturi. Mi-e groază că acest domn nu ştie legea, care spune clar că abandonul se sancţionează cu amendă sau cu închisoarea. Primarii care au vrut să rezolve problema câinilor comunitari (Sibiu, Tg.-Mureş, Oradea) au rezolvat-o prin Legea 9/2008. S-a putut şi până acum, dar Oprescu nu ştie asta. Se repetă istoria. Am avut o lege a eutanasierii. Până în 2008, în Bucureşti s-au cheltuit 9 milioane de euro, banii s-au băgat în buzunare, s-au eutanasiat 145.000 de câini, iar în 2008 erau în stradă tot 40-60.000 de câini.