Medici veterinari nu vor să ucidă câinii sănătoşi.

Medici veterinari nu vor să ucidă câinii sănătoşi.

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala şi independenta, cu organizare autonomă reglementată. Este organizată şi funcţionează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. Art. 5 din legea 160/1998 actualizată prevede: „Medicina veterinară este o ştiinţă medicală ce asigură sănătatea, bunăstarea şi protecţia animalelor, contribuie la menţinerea sănătăţii publice şi la protecţia mediului.”
Medicul veterinar are obligatia de a depune, la inscrierea in Colegiul Medicilor, intr-un cadru solemn, in fata consiliului judetean sau al municipiului Bucuresti urmatorul juramant  „“Jur sa-mi exercit profesiunea cu competenta si responsabilitate, in mod demn, cu probitate si devotament, actionand in toate imprejurarile printr-o conduita exemplara, in spiritul normelor Codului de deontologie medical-veterinara si al respectarii legilor tarii. Voi folosi toate cunostintele mele profesionale si stiintifice pentru promovarea si apararea sanatatii animalelor, protectia sanatatii omului si a conditiilor ecologice. Jur sa apar, cu toate puterile mele, onoarea, prestigiul si nobilele traditii ale profesiunii de medic veterinar”.”
În acest sens, medici veterinari din Timişoara, Bucureşti, Galaţi, Brăila, Gorj, etc nu sunt de acord cu „eutanasierea” câinilor sănătoşi.
Redăm mai jos punctul de vedere al medicilor veterinari din Galaţi adresat primăriei:
„Având în vedere că România a aderat la Uniunea Europeană la data de 1 ianuarie 2007 şi că a fost prima ţară din Europa estică şi centrală care a avut relaţii oficiale cu Comunitatea Europeană, faptul că s-a încălcat în mod abuziv DECLARAŢIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR ANIMALELOR ce a fost proclamată în mod solemn la Paris în 15 octombrie 1978 la sediul UNESCO, la care România a aderat şi anume:
Art.1 – Toate animalele au în mod egal dreptul la existenţă în cadrul echilibrului ecologic. Această egalitate nu exclude diversitatea speciilor şi indivizilor. Orice formă de viaţă animală are dreptul la respect.
Art.7 – Sacrificarea oricărui animal care nu este absolut necesară, precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMĂ.
De asemenea, Intergrupul pentru Bunăstarea şi Conservarea Animalelor, din cadrul Parlamentului European, consideră că acest „oribil şi fără de sfârşit masacru” este împotriva valorilor şi obiectivelor Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene.
În calitate de medici veterinari, vă informăm că NU vom participa la implementarea OUG155/2001, modificată şi completată, care prevede „eutanasia” câinilor clinic sănătoşi.
Codul Deontologic al medicului veterinar prevede, la art.50 că:”Medicul veterinar  se va abţine să practice eutanasia, cu excepţia cazurilor când aceasta pune capăt suferinţelor unui pacient IRECUPERABIL.
Prevederile acestei legi sunt abuzive şi realizate fără consultarea specialiştilor din domeniu şi nu ne reprezintă opinia cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân.
Termenul de eutanasiere este ales tocmai pentru a evita conotaţia negativă pe care o are orice altă terminologie (ucidere asistată, ucidere fără durere) atât din punct de vedere moral cât şi al imaginii pe care o poate crea.
Ca atare dorim delimitarea strictă între colegii medici care recurg la eutanasiere pe baza unui suport medical cu cei care o implementează la animalele clinic sănătoase.
Efortul nostru trebuie să susţină poziţionarea României cu decenţă în spaţiul ţărilor care au găsit şi aplicat soluţii de natură etică în ceea ce priveşte gestionarea câinilor comunitari şi considerăm că nu este cazul ca autorităţile să adopte un stil barbar şi primitiv astfel încât să prejudicieze în mod constant imaginea ţării în lume.
Recomandăm sterilizarea în masă.
Semnează:
Dr.Petre Livia, Dr. Dan Georgescu, Dr.Dan Tănase, Dr. Ştefan Mihaela, Dr. Lupu Alexandru, Dr. Ignat Corina, Dr. Busuioc Gabriel, Dr. Olariu Mihaela, Dr. Caliga Viorica Daniela, Dr.Gingăraşu Cornel, Dr. Dinu Radu Dumitrel, Dr. Apetrei Stela, Dr. Silvia Aftene, Dr. Cristina Andreea Băbeanu, Dr. Baştea Ioan Daniel, Dr. Gheorghiţă Ileana, Dr. Iacob Corneliu, Dr. Lazăr Mihail
Acestora li se alătură şi următorii medici veterinari din Brăila:
Dr.Lungu Dănuţ Ionuţ, Dr. Căpăţână Marian, Dr. Voicu Paul Filip, Dr.Sandu Gheorghe, Dr.Daniel Posedaru, Dr.Tăbârcă Florian, Dr.Isvoranu Mihai, Dr.Nica Gabriel, Dr.Gheonea Ionuţ, Dr. Smochină Corneliu, Dr.Jercan Daniel Cosmin, Dr.Jercan Constantin. 
respect